En total desacord amb el plantejament de l’ERO presentat per Banc Sabadell

La UGT ens hem tornat a mostrar en desacord amb el plantejament de l’ERO presentat a Banc Sabadell i considerem insultants les condicions de sortida que planteja l’entitat.

Avui s’ha celebrat a Barcelona la segona reunió de la taula negociadora de l’ERO a Banc Sabadell (dins del període formal). Durant la sessió d’aquest matí ha comparegut personal l’empresa responsable de la redacció de l’informe tècnic, a l’efecte d’aclarir els dubtes que la Representació Legal dels Treballadors i Treballadores (RLT) pogués plantejar i avalant l’objectivitat de l’estudi. Recordem que aquest informe va ser lliurat a la representació dels treballadors en la passada reunió celebrada el dia 16. En aquest sentit, i després de diverses consideracions, la postura unànime dels sindicats, com així vam manifestar, ha estat de total desacord amb el plantejament de l’empresa sobre el procediment d’acomiadament col·lectiu iniciat.En particular, el posicionament de la Secció Sindical Estatal de la UGT argumenta, com a principals raons:

1. La xifra de 1.936 empleades i empleats afectats resulta del tot excessiva, i entenem que ha de ser rebaixada de manera dràstica. Existeixen mesures prèvies a la determinació del “resultat excedent” que diu tenir l’empresa que haurien d’haver estat aplicades i no s’han tingut en consideració, i la part sindical ja les ha plantejat de manera reiterada.
2.  Segons els informes presentats, els excedents es troben distribuïts en els següents segments: xarxa d’oficines i servicing, 1.639 persones; direccions territorials, 35 persones; serveis corporatius, 262 persones. El propi informe presentat pel banc argumenta que, a conseqüència de l’excés i correcció del primer segment, es fa una reducció proporcional de treballadors en el segon i el tercer segment. Per tant, qualifiquem d’incongruent que aquest criteri no es produeix, d’igual manera i en la mateixa proporció, al personal d’alta direcció i direcció general.
3. Pel que fa a les “exclusions del procés d’acomiadament col·lectiu” presentades, entenem que ha d’abastar més col·lectius, i hauran de gaudir de la possibilitat d’adscriure’s de manera voluntària a les mesures de baixa indemnitzada, com:
  • Treballadors i treballadores que pateixin una discapacitat igual o superior al 33%.
  • Treballadors i treballadores que tinguin fills al seu càrrec que pateixin una discapacitat
  • igual o superior al 33%.
  • Treballadors i treballadores que tinguin a la seva cura directa i permanent a un menor
  • Afectat per càncer o una altra malaltia greu.
  • Víctimes de violència de gènere.
4. Volem que es redueixi el període d’aplicació de les condicions del l’ERO plantejat (30 de juny de 2022). Aquest termini no resulta justificat, ja que oficines el tancament de les quals va ser anunciat, està previst que ho facin en els pròxims dies, i altres ja ho van fer en mesos passats.

5. L’empresa pot i ha d’oferir unes condicions de sortida prou atractives per tal d’afavorir la voluntarietat del procés. Per tant, rebutgem la forçositat plantejada per la direcció del banc en el supòsit de no cobrir voluntàriament el número objectiu.6. Rebutgem l’exclusió plantejada pel Banc en el procés, i que afecta els treballadors en el rang d’edats de 50 a 55 anys, així com d’aquells amb 63 anys o més. Entenem que la possibilitat d’acollir-se voluntàriament al procés també han de contemplar-se per a aquests col·lectius.

Des de la direcció de relacions laborals del Banc Sabadell han exposat una proposta de mesures encaminades a reduir l’impacte de l’ERO i millorar la indemnització que recull la llei de dies per any treballat, diferenciant 3 col·lectius:
  • Entre 58 i 62 anys d’edat, que mantinguin 15 o més anys d’antiguitat.
  • De 56 i 57 anys d’edat, amb antiguitat igual o superior a 15 anys.
  • Menys de 50 anys d’edat, o més de 56 anys sense antiguitat de 15 anys.
La UGT qualifiquem d’insultants les condicions plantejades i mantenim la nostra postura i reivindicacions. Així mateix, anunciem un calendari de mobilitzacions per part de la unitat sindical en senyal de protesta per aquest ERO, i que es reproduiran en diferents punts del territori estatal. Demà mateix estan convocades concentracions a les ciutats d’Alacant, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sabadell, Santiago de Compostel·la i València. No es descarten aturades d’activitat ni jornades de vaga que ja s’estan organitzant.

Comments are closed.